kërkimi i avansuar

Blogu për ShëndetësiCurrent Articles | Categories | Search

Pse ne i harrojmë gjërat që kemi bërë para dhjetë minutave?


04.03.2014

Shumica e njerëzve  nuk mund të mbajnë mend atë që kanë ngrënë për darkë disa netë më parë. Pse ndodh ky problem? Pse njerëzit harrojnë?

Ajo rezulton në trurin tonë i cili ka kapacitete të mjaftueshëm dhe befasues për kujtesës afatgjate. Në fakt, një studim i fundit për kujtesën e njerëzve dhe kërkuan persona që të kujtojnë detajet në mbi 3.000 fotografi të objekteve të përbashkëta dhe gjetën se ata mund të mbajnë në mend me saktësi mbi 90 %!

Pra, në qoftë se truri juaj mund të kujtojë mijëra fotografi dhe vlerave shumëvjeqare, atëherë pse nuk ju kujtohet ku keni lënë kuletën, telefonin, çelësat tuaj dhjetë minuta më parë? Ne gjithmonë fajsojmë trurin tonë kur jemi në kërkim të një sendi, por edhe pse ne mund të mbajmë mend shumë informacion në trurin tonë, ne nuk mund të kujtojmë gjithmonë atë që kërkojmë për momentin.

Problemi juaj mund të zgjidhet duke formuar një dallim mes vendeve ku ju qëndroni. Një zhurmë, zë, apo një mendim i humbur për aktorin tuaj të preferuar, krijon ndërhyrje dhe pengesa në trurin tuaj duke çuar që të harroni atë që keni bërë dhjetë minuta më herët. Dhe kjo ndodh me të gjithë - pa marrë parasysh moshën apo gjininë.

Por pse janë disa gjëra më të lehtë për tu kujtuar se të tjerat? Truri do të organizojë çdo gjë në modelet e veta si p.sh ato kujtime që ne i kujtojmë shumë më lehtë, të tilla si ato që përfshijnë muzikë apo ritëm, filmë apo ndonjë dokumentar të preferuarë, këto kanë tendencë të kujtohen shumë më lehtë. Dhe e kundërta është e vërtetë. Barcoletat që ne i kemi dëgjuar më parë deri por që nuk na kujtohen deri në momentin kur fillojmë të qeshim dhe e kuptojmë që dikur e kamë dëgjarë të njejtën barcoletë dhe më parë.