kërkimi i avansuar

Blogu për ShëndetësiCurrent Articles | Categories | Search

Çfarë ka në një cigare?


15.04.2014

Janë rreth 600 përbërësë në cigare. Kur digjën ato krijojnë më shumë se 7,000 kimikate. Të paktën 69 nga këto kimikate janë të njohura që shkaktojë kancer dhe shumë të tjera janë helmuese.

Shumë nga këto kimikate gjendet edhe në produktet e konsumit, por këto produkte kanë etiketat paralajmëruese. Publiku është i paralajmëruar për rrezikun e helmeve në këto produkte, ndërsa nuk ka asnjë paralajmërim të tillë për toksina në tymit të duhanit.

Këtu janë disa nga kimikatet që janë pjesë e duhanit, dhe këto kimikate gjenden dhe në vende të tjera:

·     Aceton - gjendet në mbartësin-manikyrin e thonjve

·      Acid acetik - element përbërës i ngjyravë të flokëve

·     Amoniaku - një pastruese i zakonshme shtëpiak

·      Arsenic - e përdorur si helem për minj

·      Benzinë ​​- gjendet në çimento gome

·      Butan - përdet në lëngje të lehta

·      Kadmium - komponent në acid të baterive

·     • Monoksidi i karbonit – gazrat e leshura nga makina

·      Formaldehyde - lëng balsamimin

·      Hexamine - lëng për ndjezën e skares

·      Plumb - përdoret në bateri

·      Naftalinë  - përdoret ne insekticid

·      Nikotina - përdoret si insekticid

·      Zift - materiale për të shtruar rrugë

·      Toluen - e përdorur për prodhimin bojë